Мало другачији крај школске године

Posted: 29. јуна 2016. in Актуелно

 

«Наше мало може бити много за оне који немају нимало» (Душан Радовић)

Ученици III1, III2 и III3 одељења ову школску годину су на часовима српског завршили мало другачије и неуобичаајено.

20160616_190106

Наиме, ученици III1 одржали су 16.6.2016. јавни час за родитеље „Мушко-женски разговори“ на којима су одиграли, за ту прилику, драматизоване текстове Душана Радовића. Присутне родитеље су одобровољили и насмејали, а они су уживали у својим улогама. На часу су учествовали сви ученици одељења и имали су запажене улоге. Одлично су се снашли у Радовићевом комичном свету одраслих.

Ово није први такав родитељски састанак у овој школској години, који су одржали ученици поменутог одељења. Они су крајем првог полугодишта, у новембру, одржали час „О уклетим и другим песницима“, на којем су сви учествовали  и представили песнике српске и европске модерне. Играли су улоге, свако од њих је био или песник сам или књижевни критичар који је говорио о поезији неког од песника.20160616_185844

«Свет је туђ предео,а живот покушај да се надживи непознато»(Ф.Кафка)

Ученици III2 одржали су огледни час „Процес у е-алатима“ 17.6.2016, на којем су за заинтересоване посетиоце представили пројектну наставу у чијем су току истраживали Кафкино дело „Процес“.

Имали су низ занимљивих истраживчких задатака који су им помогли да обрате пажњу на кључна места романа и проблеме које роман поставља. Сва су своја решења представили и електронским алатима. Сваки је ученик одељења имао свој задатак, а све је успешно и занимљиво представљено на огледном часу.

Часу су присуствовали неки наставници, библиотекарке, педагог и директор школе.

«Нико баш није да нема нигде и ништа» (Д.Радовић)

15.6.2016, ученици III3 одржали су дебату на два школска часа „За и против поступка госпоже Дафине“ јунакиње романа „Сеобе“, Милоша Црњанског. Ученици су расправљали о породичним односима, прељуби, инцесту, моралним начелима и патријархалним односима у Србији давних времена, али и о сличним проблемима у Србији данас.20160615_163519

За нијансу је био бољи тим који је бранио и правдао поступке госпоже Дафине, јер су боље аргументовали своје ставове и поткрепљивали их цитатима из романа.

Организовање ових часова надгледала је сарађујући са ученицима њихова професорка српског језика и књижевности А.Секулић.20160615_161421

 

«Пре него што поправите свет, поправите чесму у свом стану. Свет би био много срећнији и лепши кад би свако само поправио чесму или макар зубе.» (Д.Радовић)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s