Krleža je (opet) među nama

Posted: 19. јула 2012. in Актуелно

Слика

Krajem juna (20. VI 2012), učenici III3 odeljenja (finansijski administratori) naše škole, održali su javni čas na kojem su prezentovali rezultate projekta Glembajevi su (opet) među nama. Zadovojstvo je bilo prisustvovati času na kojem su učenici osim prezentovanja rezultata svojih gotovo dvomesečnih istraživanja, iznošenja činjenica, prikazivanja znanja i veština stečenih u školi, pokazali da su sposobni da sami kreiraju čas i da jedno klasično delo koje danas apriori nosi epitet „smor“, učine zabavnim i zanimljivim. Otkrili su da je Krležina drama Gospoda Glembajevi vredna čitanja i da je dobar uvod u izučavanje savremene drame koje će uslediti u IV razredu. Ujedno su pokazali i svoje glumačke, kritičarske, literarne, ali i informatičke sposobnosti.

Слика Слика

Osim individualno pisanih radova, oni su biografiju pisca predstavili igranjem uloga. СликаDelove drame su odglumili, ali su prikazane scene kreirali sami, jer su originalni Krležin tekst predstavili u scenama koje omogućavaju razumevanje celog prizora iako je istrgnut iz konteksta. СликаPrikazali su svoje PowerPoint prezentacije, čitali su svoje kritičarske radove, procenjivali sebe. Kreirali su i stanicu u Wikispaces-u (možete pogledati OVDE), na kojoj su objavili neke svoje radove, kreirali e-strip i kviz u Hotpotatoes-u. Pokazali su izuzetno informatičko znanje i mogućnosti koje neki e-alati pružaju u nastavi, istraživanju i saznavanju.

Ostali učenici koji nisu direktno učestvovali u projektu posmatrali su i vrednovali i ono što su videli i čas u celini, a ujedno su se pripremali za projekat koji će oni izneti sledeće školske godine, a odnosiće se na Beketovu dramu Čekajući Godoa. Oni će nas uvesti u svet savremene svetske drame. Osvrti i zapisi nekih učenika takođe su objavljeni na vikistranici Glembajevi.

Kraj nastave u ovoj školskoj godini obeležen je, dakle, samostalnim istraživačkim radom učenika, saznavanjem, igrom, glumom, a ne, kako je uobičajeno, mučnim predlaganjem zaključnih ocena i samim zaključivanjem. Umetnost ne poznaje granice, rokove i vremensku distancu. Učenici III3 su Krležinu dramu učinili bližom i živom u mnogim smislovima. Krležu i Glembajeve doveli su na scenu skromne učionice i pokazali da su oni „ipak među nama“.

Prezi prezentaciju možete pogledati na ovoj vezi.

Александра Секулић

коментари
  1. […] su (opet) među nama! možete saznati u kratkom članku Krleža je (opet) među nama na blogu Rečporečučionica ili na viki strani Glembajevi koju su uređivali učenici IV3 […]

  2. […] у кратком чланку Крлежа је (опет) међу нама на блогу   Речпоречучионица или на вики страни http://glembajevi.wikispaces.com/ коју су […]

Постави коментар