Светски дан књиге на даљину

Posted: 23. априла 2020. in Актуелно

Већ традиционално у Економско – трговинској школи обележавамо Светски дан књиге и ауторских права. Ова година је по много чему необична и чудна, а околностима се нећемо бавити, да писање о њима не почне да личи на изговоре. У срадањи са ученицима, у одељењима у којима предајемо, професорка енглеског језика Ивана Илић и ауторка овог блога, само још једна професорка српског језика и књижевности, обележили смо Дан књиге. У прошлих десетак дана сарадњом, активностима и креирањима, инспирисаним књигом, читањем и промишљањем ученици су се бавили „књигом“.

Многе институције обележавају на свој начин овај дан и о томе можете прочитати на вези а аутор је Бета. Ми ћемо објављивањем радова ученика, веза ка радовима, обележити овај дан. Тимови ученика су на различите начине, бавећи се различитим темама, а увек књижевноуметничким делима, направили обележавање Светског дана књиге на даљину. У овом простору обједињујемо све оно што су урадили и осмислили. Ми без цензуре објављујемо све радове, у славу слободе ума коју нуди књижевност.

Пословни администратори, трећи разред, сами су осмислили начин да обележе Дан књиге, прегледом градива међуратне књижевности, издвајајући оно што је на њих оставило утисак. Радили су на интерактивној пауер поинт презентацији, коју смо пребацили на гугл драјв, како бисмо је објавили (у току подизања презентације, неке функције су се изгубиле, али већи део тога функционише).

Комерцијалисти, трећи разред, као прави промотери добрих „производа“, у акцији #Читањејепобеђивање, промовисали су омиљене им и познате књиге, читање, књижевност, доброту и слободу. Један тим ученика направио је блог „Лагана литература“ и како кажу уз #Читањејепобеђивање проширују знања о литератури за све генерације. Други тим направио је ФБ групу „Секулићкини истраживачи“ (наравно мисли се на славни Исидору Секулић), а трећи су обожаваоци романа „Браћа Карамазови“ Ф. М. Достојевског и ФБ страницу под називом „Браћа Карамазови“ посветили су овом делу.

 Комерцијалисти, ученици првог разреда, бавили су се Сервантесовим јунаком Дон Кихотом и писали су новинске текстове, објављене на данашњи дан, у листу Докихотовштина   Светски дан књиге и ауторских права у свету се, и код нас, обележава 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – енглеског, Вилијама Шекспира и шпанског, Мигела де Сервантеса. Међутим, ова два великана заправо су само формално преминула истог датума. Сервантес 23. априла по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару, што значи, 3. маја по грегоријанском.

Док су комерцијалисти посветили часопис Сервантесу, учениици првог разреда, смера економски техничар, на Шекспирдан, бавили су се Шекспиром у акцији „Шекспир 2020“ и то читањем трагедије „Ромео и Јулија“ и израдом материјала мотивисаних различитим задациима. Тимови Шекспиријанци, Шекспиролози, Аналитичари ликова, Драматурзи и филмофили, бавили су се читањем трагедије, мини истраживањима о Шекспиру, Шекспировом позоришту, самом делу и креирањима садржаја у којима промовишу своја истраживања. Треба имати на уму да су ученици креирали у бесплатним алатима, а они често имају ограничења у погледу материјала који можете поставити и функија које су приступачне за бесплатне верзије. Тако су настали постери и радови https://edu.glogster.com//glog/74581298„>Шекспиролога, Филмофила, Драматурга – постер 1, постер 2, постер 3 и постер 4. Карактеролога:

Затим, Истраживачи карактера постер 1, постер 2, постер 3 и постер 4.

У току дана и недеље, овај ћу чланак допуњавати радовима ученика, тако да ће се Дан књиге претворити у дане књиге, а вероватно ћемо цео месец посветити томе. У то име и аутор блога после дужег времена, објављује један скроман текст у настајању.

Завршћу Андрићевим речима:

Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот.

А више мисли о књизи имате и на Књиге на длану. Мислите о књизи!

А. С.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s