Шекспир, наш савременик

Posted: 19. септембра 2013. in Актуелно

Пројекат је настао као део дугорочног пројекта „Читање тешких дела на занимљив начин“. Идеја је била да ученици препознају универзалну вредност књижевноуметничких дела, да разбију предрасуде и стереотипна схватања распострањена међу њима о томе како су „лектире“ досадне и тешке. Читању Шекспировог „Хамлета“ често се опиру. Понудила сам сарању наставници енглеског језика Ивани Илић да о делу, корелирајући садржаје два предмета, паралелно радимо,пројектном наставом, актвним учешћем ученика и сарадњом са њима у одељењу комерцијалиста IV5 у којем обе предајемо. Искристалисала се идеја да обележимо годишњицу Шекспирове смрти и Светски дан књиге јавним часом на којем би ученици износили резултате пројекта. Ученици на часовима српског језика и књижевности изучавају књижевни рад Шекспира у оквиру лектире и читају дело Хамлет,а на енглеском језику ће извести неке драматизације, казивати стихове, компоновати и отпевати један сонет…(многе креативне идеје биле су идеје самих ученика).
Размотриле смо могућност да у рад укључимо два одељења четвртог разреда, једно напредно и друго нешто слабије мотиисано за рад. Напреднији ученици треба да мотивишу и покрену слабије мотивисане ученике другог одељења. Радећи на припремању огледног часа, који је био и јаван, кроз низ креативних задатака ученици су, кооперативним радом, вршњачким учењем, сарадњом, а употребљавајући информационо-комуникационе технологије, методе и технике рада које и иначе примењујемо на часу, прикупљали информације, истраживали, увежбавали драматизације, креирали садржаје на интернету… Часом изношења резултата пројекта они ће обележити годишњицу, показати да Шекспир није ни далек, ни „застарео“. Повезаће знања која су стекли из предмета: српски језик и књижевност, енглески језик, маркетинг и предузетништво (области презентовања, рекламирања, прављења пауер поинт презентација, израда плаката, позивница, осмишљавање костима). У пројекат смо позвале и наставницу Ливију Нађ која предаје енглески језик у одељењу IV3 и сместили трагедију Хамлет у контекст целокупног Шекспировог рада, али и савременог тренутка, односно, значење Шекспирових дела у пословном свету.

Šekspir

Сарађивале смо са ученицима и међусобно, водиле састанке на којима се договарало о томе шта ће бити изведено, на који начин- давале смо сугестије, усмеравале ученике и уважавале њихове ставове и идеје. Групе ученика су добиле дугорочне истраживачке задатке на часу на којем им је најављено да ће се ова тема обрађвати. На наредном часу су ученици изнели своје идеје и планове како мисле да ураде задатке. Имали су занимљива и креативна решења, осмислили су да неке своје презентације изведу играњем улога, затим да ураде сценску изведбу одломка из филма „Заљубљени Шекспир“ и да направе ПП презентације. У замислима су искористили своја знања, умења, компетенције и вештине које су стекли током ранијег рада на часовима. Показали су вештину повезивања и примене наученог. Остали ученици који нису имали директно задатке за сам огледни час, присуствовли су договорима и пробама, сугерисали и дискутовали (више пута су чули садржаје и тако имали прилику да уче), а на самом часу су имали улогу новинара и задатак да напишу чланке о часу. На Фејсбуку смо оформиле две групе на којима се такође одвијао договор, давале су се сугестије и коментари, делио се садржај: две фб групе Комерцијалисти IV (група наставнице Иване Илић- која постоји од раније за потребе предмета енглески језик) и Матуранти читачи (новооформљена група наставнице А. Секулић, за потребе наставе предмета српски језик и књижевност).

Јавни час је био демонстарција креативности и чинило се оформљеног укуса за уметничко и лепо, а задовољство нису крили ни ученици ни присутни гости, наравно, ни нас три. „Ви нисте економисти, ви сте уметници!“- одушевљено је узвикнула једна професорка економске групе предмета. Ови су ученици задали високе критеријуме будућим Економцима.

slajd

Ливиа, Ивана и Александра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Час „Шекспир, наш савременик“ је доживео још једно извођење:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

коментари
  1. […] Александра Секулић, представиле су јавни час Шекспир наш савременик из 2013. који је покренуо традицију обележавања […]

  2. […] Александра Секулић, представиле су јавни час Шекспир наш савременик из 2013. који је покренуо традицију обележавања […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s